2015. február 28., szombat

Hóember



A szerző: novaknatalia, a blogja: Kökénykunyhó rejt más csodákat is.

DSCN5294

"A sapka és sál csupán polgárpukkasztás, huncut hóemberünk valójában nagyon boldog ebben a zimankóban. Le nem hervadna szájáról a kincstári mosoly.
Ezt a bonbonier-hóembert is amigurumi technikával készítettem (leírását lásd a Ruminis posztban).
Csak piros és fehér vastag fonalat használtam hozzá. A feje egy 6 cm átmérőjű gömb, a teste nagyobb, kb. 8 cm. Karjai 7 cm hosszú, átlagosan 2,5 cm, változó átmérőjű hurkák. A kalap fodros karimájánál intenzíven kell szaporítani. A sál 5 egyráhajtásos pálca sorokból áll (+ magasítás 3 lsz).
A finomabb díszítéseket 10-es horgolófonalból állítottam össze: répaorra kúpját és kalapjára két cakkos szélű magyallevelet.
Cukortartóját három ponton rögzítettem hozzá, két kezéhez és egy helyen a hasához. Ennek átmérője 10 cm, oldala 3 sávban áttört, a középső ilyen sorba fehér kötőt fűztem.
Kitűnően szolgál az ünnepi asztalon vagy az ablakpárkányon szaloncukorkínálóként. Karácsonyig még simán elkészül, de ha esetleg mégsem, nem kell aggódni, januárban is aktuális lesz.
Részletes leírás:
Fejhez gyűrűbe 6 rp, 2-3. sor: minden rp-be 2 rp, így 24 rp lesz. 4. sor: 1-2 rp. 5. sor: 1-1-2 rp, 48-nak kell lennie. 6. sor: 1-1-1-2 rp. 7. sor: 1-1-1-1-2 rp. Innen 7 sor sima, 1-1 rp. Utána fogyasztás vissza a fentiek szerint, csak ahol 2 van, ott kettőt egybehorgolunk. Időben kitömjük. Nem zárjuk teljesen össze, hozzáhorgoljuk a testet, vagyis újra bővíteni kezdünk.
A testnél a 10. sorig szaporítunk, onnan 15 egyenes kör, majd fogyasztás.
Kar: gyűrűbe 6 rp, 2. sor. 2-2 rp, 3. sor: 1-2 rp, 4. sor: 1-1-2 rp. Innen egyenes (1-1 rp). Ha eléri a kellő hosszt, fogyasztunk a szokott módon. A karokat célszerű bezárni, és utólag felvarrni.
Én csigavonalban szeretek haladni, nem zárom a köröket, úgy nem lesz rajta az az éles csík. Persze úgy nehezebb figyelni, hol is tartunk éppen.
A kosárhoz 12 kört horgolunk szaporítva, ott a következő sort csak a hátsó ívbe horgoljuk, szaporítás nélkül. 6 sor után 1 sor egyrh minden második rp-be, köztük 1-1 lsz. 3 sor rp, áttört sor, 3 sor rp, áttört sor, még egyszer 3 sor rp."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése